torsdag 10 september 2009

Svenska bibliotek är för tråkiga!

Svenska bibliotek är för tråkiga (ja, inte alla, men många, och eftersom jag älskar och försvarar biblioteksidén, så tar jag mig rätten att också "banna"...)! De sitter fast i gamla strukturer, har svårt för att samarbeta och framstår fortfarande som fantasilösa boktempel. Böckernas heliga borg! Biblioteken har inte förändrats trots att människors medievanor har förändrats i grunden!

Annat är det i Danmark och Finland! Där har till exempel musiken en stark ställning på folkbiblioteken. I Danmark måste biblioteken enligt lag ha gratis utlåning av musik. Så icke i Sverige! Varför? Danska bibliotek får inte diskriminera några medier; alltså måste det finnas även multimedier och tillgång till Internet. Och allt måste lånas ut gratis i Danmark!

Så icke i Sverige! I lagen pratas det endast om "gratis boklån". Inget sägs om andra medier såsom musik, film och multimedia. Därför är det också så ojämn standard på svenska bibliotek. På många håll finns det varken musik eller film till utlåning, och tillgången till internetdatorer varierar kraftigt. Det är inte ovanligt att stora filialer endast har ett par publika internetdatorer, och på många håll saknas moderna finesser såsom möjlighet att lyssna på ljud och se rörliga bilder, usb-ingångar, hörlurar, bra programvaror etc.

Suck! Svenska bibliotek har också en urusel utlåning jämfört med Danmark och Finland. Både när det gäller böcker och annat material! Några jämförande siffror (2006):
Total utlåning/inv: Sverige (8), Danmark (14), Finland (19).
Utlåning av böcker/inv: Sverige (6), Danmark (10), Finland (14).
Utlåning av andra medier/inv: Sverige (1), Danmark (4), Finland (5).

Alltså fyra-fem gånger (!) så hög utlåning av andra medier i Danmark och Finland än i Sverige! Det är utlåningen av andra medier som har kompenserat för minskad bokutlåning i våra nordiska grannländer. Dock inte i Sverige, där bibliotekarierna (och politikerna!) har haft svårt att släppa in andra medier i sina "heliga" boktempel. Varför? Varför har svenska bibliotek haft så svårt att förändra sitt utbud i takt med människors förändrade medievanor?

Citat från Biblioteksföreningens skrift "Sverige - så in i Norden efter", 2007:
"I Danmark resonerar man alltså i termer av utbud och efterfrågan. Biblioteken måste utveckla ett utbud som användarna inte kan få alls eller lika lätt någon annanstans. Kan inte biblioteken leverera det som användarna behöver, så kommer de inte att söka sig till biblioteken i fortsättningen. Det gäller därför att biblioteken anpassar sig till den teknologiska utvecklingen och till nya medier, eftersom allt tyder på att de traditionella tjänsterna tappar mark till förmån för de virtuella. Biblioteket får inte uppfattas som ett hus med böcker, utan som en plats med unik informations- och kunskapskompetens, känt för sin höga kvalitet."

2 kommentarer:

  1. Det är ju inte alltid bibliotekarierna som utgör hindret för fler medietyper. I minst två kommuner som jag känner till är det politikerna som satt stopp för t ex filmutlåning.

    Det verkar finnas en stor skräck hos de regerande i Sverige att utmana "det kommunala självstyret"... Annars skulle förhoppningsvis bibliotekslagen ha någon substans. Hoppas den får det efter utredningen!

    SvaraRadera
  2. Anonym13/9/09

    Jo, jag vet, men hur bra är vi då från tjänstemannahåll på att ge politikerna argument för att t.ex. gratis filmutlåning skulle vara en kulturinsats på svenska bibliotek? Argumentet att det slår undan benen för lokal videouthyrning tycker jag inte håller av flera skäl. Dels för att det inte finns videouthyrning överallt, dels för att det åtminstone på mindre ställen är nästan bara nya filmer som hyrs ut, så möjlighet att hyra filmer som är äldre än 3 mån är oftast väldigt begränsade, vilket innebär att man som medborgare inte kan se dem! Speciellt inte om man som jag bor på landsbygden! Min erfarenhet är att bibliotekarierna inte har "slagits" för att få låna ut film gratis, tvärtom har man sett videouthyrning som en liten inkomstkälla, och det kan ju i så fall vara med tveksamt ur konkurrenssynpunkt, tycker jag...

    Birgitta

    SvaraRadera