söndag 13 september 2009

Framtidens bibliotek med eller utan böcker


Framtidens bibliotek handlar inte främst om böcker, även om det naturligtvis kommer att finnas böcker där också, fast då oftast i digital form. Men målet med folkbiblioteken förblir ändå detsamma: "To be a free place where people can access and share information".

- Biblioteket är inte ett boklager, det är ett "community gathering center" (gemenskapscenter), säger Helene Blowers, digital strategisk chef på Columbus Metropolitan Library i Ohio, som rankas bland de bästa folkbiblioteken i USA.

Hon uttalar sig i en stort uppslagen artikel om framtidens folkbibliotek på CNN:s webbplats cnn.com/technology, publicerad 4 sept 2009.

Artikeln inleder med att konstatera att det traditionella tysta biblioteket med ändlösa rader av bokhyllor är på väg bort. Istället håller biblioteken på att genomgå en total omvandling, och försöker nu hitta sin nya roll med eller utan böcker.

Bokhyllorna plockas bort för att istället ge plats åt digitala lärmiljöer (datasalar) och multimedia- och dataspelsrum. Mötesrum där man uppmuntrar till diskussion och grupparbeten ersätter de traditionella tysta läsesalarna. Unga lockas till biblioteken för att använda laborativa datamiljöer där de kan spela in musik och göra egna videos.

Kelly Czarnecki, barnbibliotekarie och IT-pedagog, tror att biblioteket kan spela en viktig roll för barn och ungas eget skapande. Hon anser att biblioteket, genom att erbjuda teknik för inspelning av musik och videos, kan hjälpa till att levandegöra barnens egna berättelser.
- Berättelserna finns inte bara i böcker. Dessa kan också skapas av barn och unga själva, säger hon.

Folkbiblioteken har alltid haft två uppgifter, anser Jason M. Schultz, som kommer från universitetsvärlden. Dels en plats där människor kan få fri tillgång till information, dels ett demokratiskt rum där man kan ta del av och diskutera aktuella samhällsfrågor. I takt med att böckerna blir mer tillgängliga online, tror han att att bibliotekets demokratiska roll som öppet "kommuncenter" kommer att förstärkas, detta även om all information så småning blir digital.

I artikeln citeras också Rolf Hapel, chef för folkbiblioteket i danska Århus, och känd nordisk "biblioteksvisionär". Han menar att biblioteket aldrig har handlat om bara böcker. 2014 ska det nya biblioteket - Multimediahuset - i Århus stå klart. Det kommer att handla om nya medier, ny teknik och nya former för mötesverksamhet och utövande av aktivt medborgarskap.

Det är viktigt att biblioteken vågar experimentera med ny teknik och nya medier, anser Linda C. Smith, ordförande för "The Association for Library and Information Science Education". Det kommer att hjälpa människor att släppa bilden av det bokbundna biblioteket till förmån för ett modernare och mer "befriat" bibliotek i framtiden.

Hon konstaterar också att det finns en del motsättningar inom biblioteksbranschen. Vissa hävdar att biblioteken är på väg att förlora sina traditionella värden, medan andra ser detta som nya möjligheter för biblioteken att växa i framtiden.

Läs hela artikeln här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar