Vårt mål är att skapa ett bibliotek dit alla söker sig för att de vill läsa, lyssna, se och uppleva. Det säger Dieselverkstadens chef Margareta Swanelid i sitt inlägg om Framtidens bibliotek i den debatt som nu även har nått OBS-programmet i Sveriges Radio.
Jag gillar Margareta Swanelids syn på bibliotekets roll och vem det är till för. Hon pratar om hundraprocentigt kundfokus, vilket bl.a innebär att biblioteket är öppet när folk är lediga (kvällar, helger, röda dagar), och att där finns både böcker, skivor, tv-spel, filmer med mera i hyllorna. Att biblioteket ska vara till för alla, såväl tv-spelande ungdomar, tidningsläsare, datoranvändare som bok-, film- och musikälskare!
- På ett bibliotek år 2009 är det självklart att den ena inte utesluter det andra, anser Margareta Swanelid. Genom att ta del av andras upplevelser i vilken form det än är blir man som människa medveten om livets möjligheter och elände och därigenom kanske mer empatisk och rikare på just upplevelser.
Jag tycker att Margareta uttrycker en humanistisk, demokratisk och "människovänlig" syn på bibliotekets uppdrag; att det handlar om att biblioteket ska erbjuda alla människor möjlighet att ta del av andra människors tankar och upplevelser - i vilken form de än är - för att själva kunna fatta viktiga beslut som rör ens eget liv.
Det skulle vara djupt odemokratiskt om bibliotekets uppdrag skulle stanna vid att endast gälla böcker och läsning. För den som konsumerar mycket media (använder internet dagligen, läser böcker och tidningar, ser filmer, köper dataspel), spelar det förstås ingen roll; man har råd att skaffa de medier man vill ha, och har tillgång till bra datorer och uppkoppling hemma. Men för dem som inte har dessa möjligheter blir ett allsidigt bibliotek den enda möjligheten att få tillgång till andra medier och kunna använda datorer och internet.
Jag tycker att de som i debatten förfäktar att biblioteket bara ska ägna sig åt böcker och läsning glömmer bort bibliotekets demokratiska uppdrag; att garantera alla människor fri tillgång till information, kunskap och andra människors tankar och upplevelser. Det är innehållet som är det viktiga, inte formen eller mediet!
Om biblioteken ska ha en framtid, så tror jag det är viktigt att vi förmår skapa bibliotek som används, och svarar mot de behov som finns i dagens samhälle. Men om man anlägger ett användarperspektiv på bibliotekets verksamhet, då ser vissa debattörer rött och kallar det för "marknadsanpassning"och drar paralleller med nöjesfält och andra kommersiella attraktioner.
Men hallå! Det måste väl finnas utrymme för att diskutera "vad folk vill ha" på ett mer värdigt och demokratiskt sätt! Vilken människosyn står man för annars?
Här kan du följa biblioteksdebatten i OBS-programmet i Sveriges Radio:
Framtidens bibliotek 1: Margareta Swanelid, Dieselverkstadens bibliotek
Framtidens bibliotek 2: : Elsebeth Tank, Malmö Stadsbibliotek
Framtidens bibliotek 3: Marianne Steinsaphir, Ordfronts förlag
SvT Sverige 2007
-
2007 medverkade jag i TV-programmet Sverige! Jag blev intervjuad av
Christoffer Barnekow om fenomenet Bookcrossing. Bookcrossing var en av
inspirationerna ...
1 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar