söndag 12 april 2009

Vem bryr sig om digitala klyftan?

Vilket politiskt parti i Sverige bryr sig om den digitala klyftan och anser att vi ska skapa ett informationssamhälle för alla? Tillgång till internet är en tydlig klassfråga, närmare hälften av dem med låg utbildning och låg inkomst använder inte internet i vardagen, så det borde vara en klassisk s-fråga, men har vi hört sossarna prata om internet som en demokratisk rättighet för alla?

Varför intresserar sig svenska politikerna inte mer för denna fråga, trots att det är en högprioriterad fråga inom EU? Enligt Riga-överenskommelsen från 2006 har alla medlemsstater förbundit sig att jobba aktivt med att minska de digitala klyftorna i samhället. I Sverige står cirka två miljoner (!) vuxna utanför informationssamhället, hur vill svenska politiker tackla det? Visst, det kostar pengar att ge alla tillgång till internet, och lära dem som inte kan, men EU pekar på att det blir ännu dyrare att inte göra något. Då kommer samhället inte att kunna använda sig av internets hela potential, utan måste hela tiden bygga alternativ till nya offentliga och kommersiella e-tjänster, som inte alla kan använda.

Vad är förklaringen till regeringens passivitet i frågan, och oppositionens tystnad? Är det för att man tror att vi svenskar ligger så bra till när det gäller IKT-användning? Men det är inte sant - det digitala utanförskapet är lika stort i Sverige som i många andra EU-länder. Det är äldre, arbetslösa, lågutbildade, invandrare och funktionshindrade som står utanför informationssamhället även i Sverige.

Vi skulle behöva ett IKT-lyft i Sverige, ett nytt kunskapslyft, för att ge alla människor kunskap och tillgång till internet - och här skulle svenska folkbibliotek kunna spela en viktig roll! När kommer svenska politiker att få upp ögonen för det?

Läs mina kommentarer om s-partiets bibliotekspolitik på Niclas Lindbergs blogg

2 kommentarer:

  1. Nu börjar fler och fler blogga pga 23saker-projekten. Kul!! :-D Birgitta, du är definitivt en av dem som man vill läsa.

    SvaraRadera
  2. Kul att man har fått en läsare :-)
    Det är ömsesidigt, jag har lagt upp din blogg i min blogglista... Ja, 23-sakerna har verkligen inspirerat! Nu kör vi 10plus5-saker och första uppgiften var att skapa en blogg, så på den vägen är det...

    SvaraRadera