onsdag 15 april 2009

Biblioteken och yttrandefriheten

Det är viktigt att biblioteken vågar försvara yttrandefriheten, och den fria tillgången till information - även i dessa Ipredtider. När Radio Östergötland gjorde ett inslag om att biblioteksbesökare kan ägna sig åt olaglig fildelning via bibliotekens trådlösa nätverk, ansåg en bibliotekschef att den snabbaste åtgärden är att stänga ner det trådlösa nätverket. Men är biblioteken ansvariga för vad människor gör med den information som inhämtas där? I så fall är det kanske säkrast att stänga biblioteken helt, det finns ju "farliga" böcker också... Heder åt Kjell Ljones, IT-ansvarig på stadsbiblioteket i Oskarshamn, som anser att det vore ett större problem för biblioteken om man inför restriktioner och förbjuder fri tillgång till information på webben för att skydda upphovsrätten, och därför anser att biblioteken "får ta den här risken fram till att praxis tvingar oss till någonting annat". (BBL på nätet "Biblioteken och de öppna nätverken").

1 kommentar:

  1. Hej Birgitta!

    Vill bara säga, att Du gör ett bra inlägg i din Birgittablogg, om biblioteken och yttrandefriheten. Vi måste faktiskt ta upp denna problematik till diskussion inom biblioteksvärlden.

    Jag tog upp samma frågeställning i fjol höstas, i en debattartikel i Biblioteksbladet. Jag ställde där frågor kring bibliotekens rätt (?) att lagra uppgifter om kundernas internetbruk. Jag gjorde några formuleringar lite "spetsiga" för att få igång en debatt. Men inte en enda debattör har tagit upp tråden - än. Det verkar som om biblioteken är för fega att ge sig in i diskussionen. Eller också har man resignerat, "det är lika bra att stänga ner nätet", typ. Eller "det är omöjligt att göra något åt det". Eller "det är ju våra datorer som de använder" etc etc. Det är beklämmande! Skall vi inte kunna garantera medborgarens integritet när han/hon använder en dator i ett offentligt, svenskt bibliotek! Man kan ju bli rent förbannad...

    Mvh
    Urban Bäckström

    Söderköpings stadsbibliotek
    Stinsen
    Margaretagatan 19
    614 80 Söderköping

    SvaraRadera