onsdag 27 januari 2010

Östgötasatsning ger eko i riksmedia

Den 7 jan sände radions P1 Morgon ett inslag från Norrköpings bibliotek som speglade östgötabibliotekens satsning för att öka den digitala delaktigheten. Efter inslaget följde en diskussion mellan två riksdagspolitiker; Siv Holma (v) och Christer Nylander (fp), båda från riksdagens kulturutskott. Lyssna på inslaget här

P1-inslaget har fått ett ganska stort genomslag i landet. Helsingborgs Dagblad tog upp frågan i sin huvudledare dagen efteråt. "Biblioteken är en viktig kugge för ökad internetanvändning", skriver tidningen på ledarplats.

”På biblioteken finns dator att låna och ofta personal som kan ge instruktioner. Ännu ett exempel på vilka fantastiska institutioner våra bibliotek är. Dessa kultur- och kunskapsbärare som lockar unga och gamla, och inte minst de nya svenskarna. Både alliansen och oppositionen vill satsa pengar för att utbilda i internetanvändning. Se då till att biblioteken blir kvar och att de inte utsätts för alltför stora besparingar. Utöver allt annat kan biblioteken vara en plats där fler kan introduceras för internet”, heter det på ledarplats i en av landsortspress största dagstidningar.
Läs hela artikeln här

Även Radio Östergötland hakade på, med en temavecka om digitala klyftan. Fredagen 15 januari diskuterade Lars Ilshammar, samhällshistoriker, och undertecknad den digitala klyftan och vad som borde göras för att minska det "digitala utanförskapet". Lyssna på inslaget här

Även Radio Örebbro sände inslaget 8 jan. Den digitala klyftan riskerar att bli ett demokratiskt problem som politikerna inte tar på allvar, sade Länsbibliotikarie Peter Alsbjer, som diskuterade frågan tillsammans med centerns Sofia Larsen, ordförande i Utbildningsutskottet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar